Versek

Könyvek és versek

A Szabad Európa Társaság által a 100 legfontosabb könvyv listája

Szerzővel, címmel, kiadási adatokkal ajánlott könyvek jegyzéke, melyeket a magyar történelem tárgykörben ajánlunk: ITT olvasható 

 

A könyv jó barát, mert mindig csak ad számunkra: élményeket, gondolatokat, fantázia-világot, érzéseket, izgalmakat, örömöt, bánatot, újdonságot és milliónyi olyan percet, melyek elrepítenek a hétköznapok megszokottságából. Olvasni jó, mert közben művelődsz, bővül szókincsed, új kultúrákat ismersz meg, fejlődik - erősödik képzelőerőd, kreativitást szerzel, jobb lesz a logikai érzéked, megismered mások gondolkodás-módját, utazhatsz térben és időben (más korokban, földrészeken barangolhatsz), beleképzelheted magad mások bőrébe és mindeközben ki sem kell mozdulnod kedvenc karosszékedből. Az olvasás által több leszel, más leszel, gyarapodsz, bővülsz és "érsz, mint nyárelőn a cseresznye". Amellett az olvasás mindig, mindenhol végezhető: utazás közben, villamoson, buszon, vonaton, nyaraláskor a parton, székben, ágyban, sorban álláskor .. stb. De legjobb, ha "megadod a módját" és a lehető legkényelmesebb körülmények közt olvasol, kedvenc helyeden (és pozitúrádban), ágyban, kádban karosszékben.

A következőkben kedvenc könyveim közül emelnék ki hármat:

Gyermekkorom óta kedvenc könyvem James Clavell (1921-1994) ausztrál-amerika író 1974-ben megírt (és 1975-ben megjelent) történelmi regénye "A sógun". Az 1600 -as évek Japánjába repíti el az olvasót, ahol John Blackthorne partra vetett angol navigátor kalandjainak lehetünk tanúi. A meglehetően hosszú, két kötetes regényben minden megtalálható, ami a jó szórakozáshoz szükséges: szerelem, szenvedély, harc, kaland, izgalom, plusz történelmi érdekességek egész sora. Megismerhetjük például a középkori japán szamurájkultúrát és a korabeli harcászat különlegességeit mégpedig egy lenyűgöző, lendületes és izgalmas történetbe ágyazva. Megjelenik szemünk előtt a kora-újkori Oszaka vára, "láthatunk" szeppukut, kardpárbajokat összecsapásokat. Clavell mesterien fűzi a cselekményt, minden oldalra tartogatva meglepetéseket, fordulatokat. A könyvben van szerelem romantika és kegyetlen küzdelem is, ideális nyár olvasmány szabadságunk idejére.

Másik nagy kedvencem egy Ken Follett regény, az 1989-es Katedrális. A brit-walesi író szintén történelmi témában az egyik legjobb és legsikeresebb történetet vetette papírra, melyet 2010 -ben Sergio Mimica-Gezzan rendezésében meg is filmesítettek (sorozat formájában). A középkori, XII. századi Angliában játszódó sztori egy trónharcokkal, intrikákkal teli konfliktust mutat be, melyben a kingsbridge -i katedrális felépítése kerül a középpontba. A szereplőkkel könnyen azonosulhatunk, a sztori végtelenül izgalmas, erre a műre is igaz, hogy szó szerint nem lehet letenni. Szemeink előtt a középkor legsötétebb korszaka elevenedik meg egy harcokkal, szerelemmel és viszályokkal teli sztori keretei között. A középponti figura a katedrális perjele Fülöp, aki a kegyetlen William gróffal szemben védelmezi kis közösségét és magát Kingsbridge városát. Közben a gróf leszámol riválisával és földönfutóvá teszi a gyönyörű Aliena grófkisasszonyt. A szálak összeérnek: végignézhetjük Aliena talpra állását és szerelembe esését a szintén Fülöp perjelnél menedéket találó, titokzatos Jánossal. Elvarázsoló sztori, hihetetlenül érdekes leírásokkal.  

Harmadik helyen egy Merle könyvet emelnék ki. Robert Merle (1908-2004) francia író könyvének cselekménye az 1970-es években játszódik. A különleges regény már rögtön megjelenése után óriási sikert aratott világszerte. Aki még nem olvasta, annak nagyon ajánlom és azoknak is, akik fontolgatják újbóli elolvasását. (Én már vagy 20 alkalommal lapoztam végig.) Különleges a téma, izgalmas a történet, egyszerűen lerakhatatlan a könyv. A sztori szerint egy különleges vírus terjed a világban, mely furcsa módon kizárólag a férfiakat pusztítja. Sajátos vészhelyzet alakul ki az USA -ban: megfordulnak a nemi szerepek és egy férfiakat elnyomó új, matriarchális társadalom-modell jön létre. A főhős orvos-professzor, Dr. Martinelli kalandos körülmények közt dolgozik az ellenszeren, miközben a nők kiszolgáltatottja lesz. Merle fordulatosan fűzi a cselekményt, mely egyszerre izgalmas és elgondolkodtató. 

Néhány történelmi témájú könyvek recensiója

Hahner Péter: A régi rend alkonya. Egyetemes történet 1648-1815

Hahner Péter: A nem létező rejtély. Tizenöt kérdés és válasz a Kennedy-gyilkosságról

Fónagy Zoltán, Dobszay Tamás: Széchenyi és Kossuth

Ránki György: A második világháború története

Szántó György Tibor: Anglia története

Pölöskei Ferenc, Gergely Jenő, Izsák Lajos: 20. századi magyar történelem

Diószegi István, Harsányi Iván, Krausz Tamás: 20. századi egyetemes történet I., II., III.

Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században

Ungváry Krisztián: A Horthy-rendszer mérlege. Diszkrimináció, szociálpolitika és antiszemitizmus M.o.-on

Sellers-May-McMillen: Az Egyesült Álamok története

 

A legszebb versek, kedvencek